Een soa is de afkorting voor n een seksueel overdraagbare aandoening. Dit  is een ziekte die je kunt krijgen en overdragen door het hebben van seksuele gemeenschap zonder het dragen van een condoom. Het hebben van een soa betekent niet altijd dat je ook direct last zult krijgen van klachten of beperkingen. Natuurlijk kan het wel zo zijn dat je er iets van merkt, maar bij sommige soa’s kan dit een lange tijd duren. Je kunt onder andere last krijgen van wratjes, blaasjes of wondjes op je geslachtsdeel. 

 

Kenmerken die je kunt herkennen als je een soa hebt opgelopen

Naast het hebben van nare plekjes rond je geslachtsgedeelte kun je ook last krijgen van andere dingen. Soa’s zijn niet alleen overdraagbaar bij je geslachtsgedeelte. Bij orale seks kun je het ook overdragen of krijgen van een ander. Daarnaast kun je ook een soa oplopen bij je urinebuis of anus. Je kunt het hebben van een soa herkennen doordat er meer vocht uit je vagina of penis komt. Ook kun je verschillende soorten pijn ervaren. Welke kenmerken je vooral zult ervaren zal afhankelijk zijn van de soa die je hebt opgelopen. 

 

Zo heb je soa’s waarbij je erg heftige klachten zult krijgen die je al snel zul merken, maar ook soa’s zoals chlamydia waar het grootste deel van de mensen niks van merkt. Als je denkt dat je eventueel een soa zou hebben kunnen oplopen is het dan ook verstandig om je te laten testen bij een soa clinic. Het zal misschien niet iets zijn wat je graag doet, maar het is zeker niet iets waar jij je voor moet schamen. Er zijn namelijk een hoop mensen die in hun leven een soa oplopen en je kunt er maar beter zo snel mogelijk achter komen. 

 

Verschillende soorten soa’s en wat je er aan moet doen

Er zijn een hoop verschillende soorten soa’s. De ene soa zul je in Nederland een stuk sneller oplopen dan een ander. In andere gebieden kan dit echter weer heel anders zijn. De veel voorkomende soa’s in Nederland zijn chlamydia, gonorroe, herpes genitalis, genitale wratten, schaamluis en trichomonas. Soa’s zoals hiv en hepatitis B zul je in Nederland een stuk minder tegenkomen. Wat voor soa je nu ook misschien hebt opgelopen, het is belangrijk dat je er iets aan laat doen. Het vervelende van een soa is namelijk dat deze niet vanzelf zal verdwijnen. Pas als jij je laat behandelen zul je de problemen die je ervaart of in de toekomst kunt ervaren voorkomen.