In 2050 moeten alle huishoudens van het gas af. Dat is inmiddels wel duidelijk. Het is een investering maar uiteindelijk betaald het zichzelf terug. Je moet alleen wel rekening houden dat jouw huis wel geschikt is om van het gas af te gaan. Maar hoe weet je dat?

Warmtepomp aanschaffen

Wanneer jouw huis van het gas af gaat, dan kan je een warmtepomp aanschaffen om jouw huis mee te verwarmen. Het zal een geleidelijk proces zijn hoe jouw huis wordt verwarmd en er zal een meer constante warmte in elke ruimte zijn. Nou heb je verschillende bedrijven die warmtepompen leveren aan consumenten, nee het is echt niet meer alleen voor grote bedrijven. Warmtepompen komen in verschillende versies en maten. Zo is er altijd wel eentje die in jouw huis past, zonder dat het een enorm oppervlakte aan ruimte opneemt. Want ja dat zou eerlijk gezegd zonde zijn.

Goed geïsoleerd

Is jouw huis wel goed geïsoleerd? Ook al zit je nog op het gas, of ga je over op een warmtepomp, jouw huis moet goed geïsoleerd zijn. Anders gaat de warmte die jij juist wilt in jouw huis ook weer heel snel weg. Door de kleinste kiertjes en gaatjes, of dunne of niet goed geïsoleerde muren, gaat de warme lucht zo naar buiten. Zorg daarom dat jouw huis goed geïsoleerd is met het juiste isolatiemateriaal. Ook dit is een investering maar het levert je uiteindelijk meer op.

Maar wat nou als ik over tien jaar verhuis?

Het is een vraag dat bij iedereen op komt. Nu flink investeren in het isoleren van je huis, warmtepomp aanleggen en zo van het gas af zijn. Maar wat nou als je, nadat alles klaar is, gaat verhuizen omdat je gezinsuitbreiding hebt, je gaat kleiner wonen of je vindt in een andere stad een betere baan. Die kans is er altijd natuurlijk en kan je niet uitsluiten. Ook al investeer je nu in het huis en woon je er over een paar jaar niet meer, je huis is wel meer waard geworden. Dus de vraagprijs wordt hoger dan je in eerste instantie zou denken. Omdat iedereen uiteindelijk van het gas af moet, en jouw huis dan al van het gas is, is dat juist een goed teken voor in de huizenmarkt.

Dus het lijkt allemaal een flinke investering die je nu moet gaan doen, maar uiteindelijk betaald dat zich allemaal terug.