Rotterdam, dé stad van innovatie en de havens. Rotterdam staat bekend om haar mooie architectuur en nieuwe concepten en ontwikkelingen. Steeds meer nieuwe bedrijven komen op in Rotterdam. Dit komt doordat Rotterdam voor starters een interessante vestigingsplaats is. Jonge, veelbelovende ondernemingen worden steeds succesvoller. Veel meer startups groeien uit tot scale-ups. Startups komen met nieuwe producten en manieren om geld te verdienen. Vandaar dat het belangrijk is om geld te steken in deze nieuwe ondernemingen. De overheid dient steun te bieden aan deze jonge organisaties.

Soorten startups

In Rotterdam heb je verschillende soorten startups en investeerders. De stad heeft een internationaal karakter en een goed ondernemersklimaat. De Startup Map van Rotterdam presenteert op overzichtelijke wijze de bedrijfsresultaten van startups en scale-ups in de vele innovatiehubs die de stad telt. Zo heb je 42workspace. Dit is het enige coworking-kantoor in de regio dat zich enkel op technologiestartups richt. Deze werkplek is een thuisbasis voor beginnende, technologische startups. Ook zijn er verschillende ICT-startups die het goed doen in de havenstad. Verder zijn er ook veel incubators en accelerators die startups werkruimte en financiële ondersteuning bieden. Samen werken zij aan een gemeenschappelijk doel. Namelijk een succesvol en groeiende organisatie. Erasmus University Rotterdam richt zich ook op deze jonge ondernemingen en stimuleert haar studenten om nieuwe concepten te ontwikkelen.

Hoe blijven startups succesvol?

Negen van de tien startups falen. Dit komt doordat het heel lastig is om overeind te blijven als beginnende onderneming. De belangrijkste factoren die het succes bepalen zijn: het idee, het plan, het geld, de uitvoering en de timing. Je kunt als jonge ondernemer denken dat je een gat in de markt hebt gevonden, maar in werkelijkheid zit er niemand te wachten op je product. Succesvolle startups hebben dus een goed marktanalyse gedaan en een plan geschreven. In dit plan staan alle situaties die eventueel kunnen gebeuren omschreven. Ook is het geld van vitaal belang. Een startup heeft nog niet veel te besteden. Investeer in flyers, banners en visitekaartjes. Voor de rest: huren! Dit is vele malen goedkoper dan kopen. Denk hierbij aan alle mogelijkheden, zoals een pand huren, een bedrijfswagen huren, laptops huren, een afvalcontainer huren etc. Alles in én rondom de organisatie wat benodigd is, is vaak te huren. Succesvolle startups hebben ook het risico durven te nemen. Het is belangrijk dat je als ondernemer vertrouwen blijft houden in je ideeën. Kijk bijvoorbeeld naar Coolblue, Adyen en Catawiki. Al deze bedrijven begonnen als een startup en zijn nu enorm succesvol.