Een paar jaar geleden verhuisde ik naar de grote stad Utrecht. Ik was opgegroeid in een klein dorpje, net buiten de grote stad. Ik hield ervan om te spelen buiten als kind. Die rust was echt geweldig! Toch wist ik dat ik op een dag de verandering moest gaan maken naar het grote mensenleven. Vandaag was die dag. Ik was samen met mijn vriend al weken op zoek naar een woning. Dat viel niet mee, het lijkt wel of iedereen in de stad wil wonen tegenwoordig! Pas na tien weken lang zoeken vonden we pas een kamer die groot genoeg was dat we hem samen konden delen. Mijn vriend was er niet al te blij mee dat we aan het verhuizen waren. Hij hield van de ruimte die het platteland biedt en verheugde zich totaal niet op het leren omgaan met de drukte van Utrecht centrum. Desondanks besloten we de stap te maken, want ik had werk gevonden. Na vele mailtjes heen en weer was het me eindelijk gelukt een plekje te krijgen bij de Utrechtse stadskrant. Deze had me altijd getrokken omdat het veel informatie over de stad bloot gaf zonder dat je er zelf heen moet. Toch bleek het allemaal teveel te worden toen ik voor mijn eerste werkdag naar het kantoor liep.

Werkstress

Ik had geen idee hoe hectisch het zou zijn binnen het gebouw van de Utrechtse stadskrant, maar wat ik me ook had voorgesteld, het was niet dit. Overal lagen stukjes papier met interessante stukjes informatie en her en der liepen mensen luidkeels te bellen, zonder veel te lijken boeien om het harde schreeuwen van hun buren. Ik liet mij bij de receptie bekend maken en nog geen vijf minuten later stapte er een man in een kwiek pak naar mij toe. Hij schudde hard mijn hand, zodat mijn vingers werden samengeknepen. Ik grimace en knikte mijn hoofd beleefd, maar toen hij zich omdraaide keek ik hem vol ongeloof aan. Na mijn eerste werkdag was ik gesloopt. En het erge was dat ik niemand had om mee te praten. Toen ik vroeg aan het secretariaat of er iemand was met wie ik hierover kon spreken werd ik verwezen naar een vertrouwenspersoon. Dit zijn mensen die speciaal een cursus vertrouwenspersoon hebben gevolgd om duidelijk te kunnen communiceren met de problemen van de medewerkers. Na enkele sessies met haar was ik opgelucht en kon ik mijn werk rustig oppakken. Het voelde alsof ik controle had. Mocht u ook last hebben van stress door uw werk of verhuizing, bel dan vooral met uw vertrouwenspersoon.