Mijn wieg stond in het Limburgse heuvelland, en dus groeide ik midden in de natuur op. De flora en fauna openbaarde zich echter uitsluitend als een vrije wereld om in te ravotten en om avonturen in te beleven. Mijn theoretische kennis van de natuur bleef al die tijd rudimentair. Ik kon niet eens een berk van een eik onderscheiden. Tot nu! Een vriend van vroeger neemt zijn hele tuin van een paar hectaren onder handen en ik bied een helpende hand. Terwijl ik ontkruid wied en een boom omzaag, grijp ik mijn kans om meer kennis van de natuur te verzamelen. Alvast een tipje van de sluier: een berk heeft een rondvormige blad met scherpe kartels en een eik heeft een langwerpig blad met ronde kartels!

Een vriendendienst

Als een goede vriend, die net een huis heeft gekocht, vertelt dat hij de met ontkruid overwoekerde tuin grondig wil aanpakken, hoef ik niet lang te twijfelen over het aanbieden van hulp. Het is fijn om een vriendschap te bezegelen met een helpende hand. Daarnaast hoop ik iets te leren over plantensoorten en het inrichten van een tuin. Als ik het terrein oprij, zie ik een grote vuilcontainer. 'Daar kunnen we wel even mee vooruit, denk je niet?' roept mijn vriend vanuit de deuropening. 'Zeker. Je bent goed voorbereid,' antwoord ik. 'Waar haal je zo'n bakbeest vandaan?' 'Gewoon op Afval.nl,' zegt hij. 'Je kunt een vuilcontainer huren op internet en de dag erna komen ze hem brengen. Superhandig!'

Aan de slag

Even later zijn we hard aan het werk. Met een zeis hak ik alle ongewenste vegetatie weg. Boterbloemen, brandnetels en gehoornde klaverzuring, zo laat ik me vertellen. Het is hard maar bevredigend werk. Heen en weer beweeg ik de zeis. Het zweet gutst op mijn voorhoofd, maar als ik na een paar uur over een kortgewiekt veld uitkijk, voel ik me goed. Dit is nog eens wat anders dan mijn Excelsheet op kantoor. Daarna zagen we samen een boom om, met zo'n ouderwetse tweemans zaag. Een eik is het, zo weet ik inmiddels. We hakken hem met een bijl in mootjes en stapelen de houtblokken tegen de muur. Voor de koude winterdagen. Dit is een heel karwei. Al met al zijn we een hele week aan het zagen en hakken. Vanaf morgen gaan we de grond bemesten. Samen met een tuinarchitect maken we een plan voor de planten die om het gezon geplant gaan worden. Ik heb er nu al zin in!