Op zoek gaan naar je droomhuis is een leuke opgave, maar kan soms ook stressvol zijn. Vooral het bieden op de woning die je op het oog hebt kan lastig zijn. Daarom is het goed om je eerst te verdiepen in een aantal zaken voordat je begint met bieden. Ik heb een stappenplan voor je gemaakt om succes te verzekeren!

  1. Hoeveel hypotheek kan je krijgen?

Een logische eerste stap in je speurtocht. Vul mijn ‘maximale hypotheek tool’ in om te kijken hoeveel je kan lenen. Dit geeft je een goede indicatie tot hoeveel je maximaal kan gaan.

  1. Woningwaarde versus verkoopprijs

Sinds januari 2018 mag je nog 100% van je woningwaarde lenen. Het is dus belangrijk om te kijken naar hoeveel het huis waard is en niet naar de verkoopprijs. Als het huis voor meer wordt verkocht dan wat het waard is, moet je dus het overige deel uit eigen zak kunnen betalen.

  1. Check andere omstandigheden

Veel omstandigheden kunnen je bod beïnvloeden. Als er veel concurrentie is dan zal de prijs ook hoger zijn en is het biedingsproces een stuk intenser dan als je de enige gegadigde bent. Let ook op hoe lang het huis te koop staat. Dit heeft invloed op de hoogte van je eerste bod en hoe langer het huis te koop staat, hoe lager je meestal kan gaan. Dit heeft ook te maken met hoe graag de verkoper het huis kwijt wil. Misschien heeft die al een andere woning en zit diegene nu met dubbele lasten! Zoek dit dus goed uit en breng daarmee het perfecte bod uit.

  1. Ontbindende voorwaarden

Ontbindende voorwaarden zijn een stukje zelfbescherming. Je kan deze opnemen in je koopcontract. Dit is handig als je bijvoorbeeld je financiering niet rond kan krijgen of als het bouwkundige rapport ineens anders is en je meer moet verbouwen dan afgesproken. Op deze manier kan je dan nog boetevrij onder de koop van het huis uit komen.

  1. Bieden?

Er zijn verschillende vormen van bieden. Ik loop ze een voor een met je door. 

De makkelijkste vorm

Laten we beginnen met de makkelijkste en meest voorkomende vorm van bieden. Het  is de meest logische vorm van bieden die ook wordt gebruikt bij andere soorten onderhandelingen. In deze vorm doe jij zelf onderzoek naar de buurt, ga je op bezichtiging en doe je aan de hand van de verkoopprijs een bod, hoogstwaarschijnlijk onder de verkoopprijs. Vervolgens komt de verkopende makelaar met een tegenbod, of je bod wordt geaccepteerd. Hierna wordt de verkoop vastgelegd in een voorlopig verkoopcontract. Als het schriftelijk is vastgelegd kan je ervan uit gaan dat jij het huis hebt. Als het nog niet schriftelijk is vastgelegd mag de verkopende partij nog biedingen overwegen van andere geïnteresseerden.

Blind bieden

Deze vorm van bieden komt vooral voor op markten waar de druk hoog is. Hier moet je je bod meer als een ultimatum zien dan een tussentijds bod. Het gaat als volgt: na een korte bezichtiging moet je meteen je ultieme bod indienen. Hierbij moet je je waarschijnlijk inschrijven om mee te mogen doen. Dan wordt er een einddatum uitgekozen met een tijdstip en moet je je bod in een gesloten envelop inleveren voor die deadline. Hierna is het geduld hebben en afwachten wat de verkopende partij zal beslissen. Het is onmogelijk om te weten wat anderen geboden hebben en of jouw geboden koopprijs een beetje in de richting lag of niet. Dit zul je als je het huis niet krijgt dus nooit te weten komen. Dat maakt deze vorm van bieden aardig stressvol voor de kopende partij. Voor de verkopende partij is deze vorm erg handig. Het werkt namelijk ontzettend prijsopdrijvend en ze krijgen betere verkoopvoorwaarden aangeboden.

 

Bij blind bieden is het belangrijk om jezelf niet gek te laten maken. Denk goed na over het uiteindelijke bod dat je in de envelop stopt en ga, voor je hem dicht likt, nog even na of de volgende punten kloppen: heb ik dit geld? Heb ik dit geld over voor dit huis? Wil ik dit huis echt zo graag hebben en is dit het waard? Logischerwijs gaat de verkopende partij voor het beste bod. Dit hoeft niet meteen het hoogste te zijn, maar kan ook degene met de beste voorwaarden zijn, zonder financieringsvoorbehoud bijvoorbeeld. Dit betekent dat er geen weken meer nodig zijn om de hypotheek bij elkaar te krijgen. Dat maakt het voor de verkopende partij een sneller proces en daarom dus interessanter.

Je kan zelf ook bieden zonder financieringsvoorbehoud, zelfs al heb je je hypotheek nog niet rond. Dit brengt wel gevaren met zich mee. Kan je je hypotheek namelijk niet rond krijgen? Dan moet je een boete betalen van ongeveer 10% van de koopsom. Dit is natuurlijk geen pretje, dus denk er goed over na of dit het risico waard is.

Het bod.

Soms is een bod zo hoog en heeft het zulke goede voorwaarden dat de verkopende partij het bijna niet kan afslaan. Hiermee geef je meestal ook het bericht af: Ik wil het snel weten, anders trek ik mij terug. Dit zet de verkopende partij onder druk en zo blijf je de concurrentie voor. In dit geval moet je wel 100% zeker zijn dat je het desbetreffende huis wilt kopen en dat je alle financiële risico’s kan dragen. Deze manier van bieden komt in de stad met enige regelmaat voor en in uitzonderlijke gevallen.

De huizenveiling

Soms moeten mensen snel hun huis verkopen of willen ze hem snel verkopen en doen dat door middel van een veiling. Bij een normale veiling wordt er geboden totdat er wordt gestopt met bieden. Je gaat dus net zo lang door en blijft de prijs ophogen tot er maar één  persoon overblijft. Nu is dit bij een huizenveiling een stuk anders. Het eerste gedeelte blijft hetzelfde: bieden tot er maar één iemand overblijft. Maar dan! Dan gaan we ‘afmijnen’. Afmijnen is het concept waarin de veilingmeester van het hoogste bod naar beneden gaat tot iemand het woord ‘mijn’ roept. De ‘mijn’-roeper wordt dan de ‘mijner’ en is daarmee de koper van de woning. Dit kan jij zijn! Het gevaar hieraan is dat de prijs enorm opgedreven kan worden, waarna de spanning te snijden is tijdens het mijnen. Dit komt omdat je niet weet wie als eerste ‘mijn’ roept, en bij welk bedrag. Dit is een typisch voorbeeld van wie het eerst komt, die eerst maalt. In theorie zou je een huis op deze manier voor een habbekrats kunnen kopen, maar hoe ver durf jij de prijs omlaag te laten gaan? En wat nou als de rest er net zo over denkt? Verder kun je het huis meestal niet bezichtigen voordat je begint met bieden en weet je dus niet precies waarop je biedt. Dit maakt deze manier van bieden voor sommigen heel interessant, voor anderen is het de minst favoriete manier.

Goede voorbereiding is het halve werk.

Denk dus goed na over wat je gaat bieden, kijk goed naar de manier van bieden die gehanteerd wordt en zorg dat je op alle fronten voorbereid bent. De verkopende partij merkt ook aan jou of je het huis heel graag wilt hebben, of dat het tegen het randje van je budget aan zit. Probeer daarom zakelijk en kalm te blijven en dit soort dingen niet weg te geven want de verkopende makelaar kan er gebruik van maken.

Verder is het heel belangrijk om te letten op de woningwaarde en de verkoopprijs. Zo voorkom je dat je jezelf niet vast zet met de 100% LTV en daardoor de financiering bijvoorbeeld niet rond kan krijgen, dat zou zonde zijn! Ga dus stap voor stap te werk en zorg ervoor dat je lekker zelfverzekerd het biedingsproces ingaat, dan kom je goed terecht. Succes!