Iedereen heeft servies nodig, om je broodje te smeren, je soep te eten of om een kopje koffie te drinken. Daarom is een goed servies het halve werk voor het begin van een goede maaltijd. Vooral wanneer je gaat verhuizen, dan staat er vast wel op je lijstje: servies kopen. Een nieuw huis betekent namelijk ook een nieuw interieur en dan is het leuk als je bijpassend servies hebt. Een wit servies kan natuurlijk eigenlijk altijd, maar als er wat sneuvelt tijdens je verhuizing moet dit ook weer aangevuld worden. Maar wat is goed om te weten als je servies gaat kopen en welke soorten servies kun je allemaal kopen? 

Voor elke maaltijd wat wils

Je kunt eigenlijk voor elke maaltijd wel ander servies gebruiken. Laten we beginnen vanaf je ochtend, je stapt uit bed en hebt trek in een lekker ontbijt. Je kies voor een boterham met kaas, een gekookt eitje en een kopje koffie. Nu zijn er al drie verschillende soorten servies wat je gebruikt, namelijk een ontbijtbord, een eierdopje en een mok. Eigenlijk kun je alleen zonder het eierdopje, maar die gebruikt je toch omdat je weinig ruimte op je bord over hebt voor je ei. Ditzelfde soort servies kun je gebruiken voor de lunch. Maar nu wil je geen ei bij de maaltijd, maar een tomatensoep. Dan heb je dus een soepkom nodig in plaats van een eierdopje. Weer een ander stuk servies. Tot slot zijn er voor je avondmaaltijd ook verschillende soorten borden die je kunt gebruiken. Zo bestaan er pizzaborden, dat zijn grote platte borden. Er zijn pastaborden, ook wel diepe borden genoemd. Deze borden zijn dus dieper en zijn, naast je pasta, erg geschikt voor gerechten met sauzen. Denk aan een curry of een ander gerecht met rijst. Ook kun je diepe borden goed gebruiken voor soepen. Al met is er dus best veel verschillend servies, want de verschillende dienbladen, kannen en schalen zijn nog niet eens benoemd. 

Materialen

Servies kan gemaakt worden van verschillende soorten materiaal. Het meeste servies wordt gemaakt van aardewerk of porselein, maar het kan ook gemaakt worden van hout of ijzer. Bijvoorbeeld een houten dienblad of een gietijzeren theepot. Bordjes, kopjes en kommen worden vaak gemaakt van aardewerk of porselein. Porselein is een specifieke vorm van keramiek en is van hogere kwaliteit dan aardewerk. Daarom is het ook vaak duurder. Porselein is geschikt voor gebruik bij hogere temperaturen en verkleurt niet. Aardewerk daarentegen heeft een glazuurlaag nodig voordat het echt hittebestendig is. Het is poreus en is geneigd om sneller te breken. Wil je dus kwalitatief goed servies kopen? Kies dan voor porselein.