Camera beveiliging als het nieuwe normaal.

Laats las ik een super interessant stuk over camera beveiliging. Het ging over camera beveiliging in de vorm van een deurbel. Misschien weet je het wel waar ik het over heb. Dit zijn deurbellen waar een camera op vast zit. Wanneer iemand dan aanbelt krijg je een melding op je telefoon en kan je via de camera zien wie er voor je deur staat. In de reclames laten ze zien dat er dan vrienden en een superaardige pakjes bezorger voor je deur staan. Je kan via de deurbel dan ook met ze praten. In elke reclame zie je ook dat er iemand wilt inbreken. Dat betekent dat je dus ook door die camera kan kijken zonder dat deze aanstaat. Dit heeft ertoe geleid dat steeds meer mensen deze camera beveiliging zien als een privacy-inbreuk.

 

Gaat camera beveiliging nu niet te ver?

Als de camera continue je eigen weiland filmt is er niks aan de hand. Maar veel van deze deurbellen zijn gericht op de openbare weg of andere huizen, en dat mag niet zomaar. Ik begrijp dit punt best goed. Als je een nieuwe set aan camera beveiliging hebt gekocht en die rond je huis ophangt zullen de buren dit ook niet prettig vinden. Ze zullen zich bespioneert voelen. Je ziet namelijk alles wat er gebeurt. Volgens bronnen moet je zelfs als er wordt aangebeld duidelijk aangeven dat je dan gaat filmen. Maar gaat het nu niet heel ver? Is deze vorm van camera beveiliging niets meer dan een gadget. Een goedkope manier om jezelf iets veiliger te voelen, ook als je de deur achter je dicht trekt.

 

Waar trekken we de streep?

Ik zelf stoor mij er niet aan als ik over straat loop en vervolgens een videodeurbel zie. Wel vind ik het altijd ongemakkelijk als je bij zo’n deurbel aanbelt, ik voel me dan wel opeens heel erg bekeken, maar echt schade op mijn privacy gaat wel heel ver. Twintig jaar geleden was dit heel anders geweest, toen wilde wij echt niet gefilmd worden. Maar de tijd is veranderd. Camera beveiliging is overal om ons heen. Overal luisteren algoritmes mee en je iPhone is ook continue alles rondom je aan het filmen. Dat wij deze vorm van camera beveiliging een schending van onze privacy vinden voelt erg hypocriet. Op dit moment is het een wettelijke schending van onze privacy. Maar misschien moeten we dat maar eens aanpassen, want privacy in deze tijd is niet wat het vroeger was. En als mensen zich door deze camera beveiliging veiliger voelen mag dat van mij. We worden toch al overal gefilmd en afgeluisterd, dan mag mijn buurman best ook een keertje meekijken.