Ben je ondernemer? Dan weet je maar al te goed hoeveel afval je bedrijf produceert. Of je nu een winkel hebt of in de industrie werkt: bedrijfsafval hoort er in meerdere of mindere mate bij. Tegenwoordig is er veel wet- en regelgeving waar je als ondernemer aan moet voldoen als het gaat om bedrijfsafval. Om nog maar niet te spreken over hoe onpraktisch het is om steeds naar de vuilstort te moeten (laten) rijden; je medewerkers en jij kunnen jullie tijd immers wel beter spenderen. Maar hoe kom je als ondernemer nu slim van je bedrijfsafval af? Je leest het in dit blog. 

Scheid het afval op de juiste manier

Als jouw bedrijf afval produceert, ben je wettelijk verplicht om bepaalde afvalsoorten van elkaar te scheiden. Zorg er dan ook voor dat er aparte containers aanwezig zijn om het geproduceerde afval in te scheiden en lees je goed in over welke soorten afval je precies verplicht bent om te scheiden (dit kun je nalezen in je vergunning). Zo voorkom je onveilige situaties en overtredingen op de werkvloer. 

Probeer zoveel mogelijk te recyclen

Door je bedrijfsafval te recyclen draag je bij aan een beter milieu en is onderdeel van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Aangezien je toch al verplicht bent om bepaalde afvalsoorten van elkaar te scheiden, is het recyclen van bedrijfsafval geen ingewikkeld proces. Zorg dat er voldoende containers aanwezig zijn voor de verschillende afvalsoorten en maak het ook op de werkvloer gemakkelijk om de verschillende soorten afval op de juiste manier van elkaar te scheiden. 

Maak het je medewerkers gemakkelijk

Door het je medewerkers gemakkelijk te maken om op de werkvloer het afval te scheiden, zorg je ervoor dat je tijd bespaart in het sorteringsproces. Door direct bij het produceren van het afval te scheiden, zorg je er namelijk voor dat dit niet later in het proces nog moet gebeuren. Dit stimuleer je door de juiste afvalbakken en/of – zakken op de werkvloer te plaatsen en deze zakken in de juiste afvalcontainer te laten gooien. Controleer eenmalig goed op welke plaatsen welk soort afval ontstaat en bespreek dit eventueel met de medewerkers. Door simpelweg een aantal afvalbakken en/of -zakken neer te zetten, bespaar je dus veel tijd en geld! 

Professionaliseer het proces

Bespaar jezelf en je medewerkers tijd en laat je bedrijfsafval ophalen door een professionele partij. Dergelijke partijen ontzorgen je door het afval te storten, de containers op te halen, containers te reinigen en nieuwe containers voor je te plaatsen.