Ik weet nog hoe nerveus ik was voor mijn allereerste rijles. Nergens voor nodig, verzekerde iedereen om mij heen mij. Maar het ongemakkelijke gevoel besloop mij meteen toen ik plaatsnam op de bestuurdersstoel en de rijinstructeur naast mij zat op de passagiersplek. ‘Gek he’, zei hij meteen.

Ik had het geluk dat mijn rijinstructeur mijn spanning goed aanvoelde. Mijn nervositeit werd veroorzaakt door angst. Angst voor de auto. Als bestuurder van zo’n grote machine was ik bang door een fout iemand in mijn omgeving, of mezelf, iets aan te kunnen doen. Daarom focuste mijn rijinstructeur op veilig rijden, en een veilig gevoel in de auto. Hij gaf mij de volgende vijf tips, die ik graag met jullie deel.

1. Langzaam versnellen

Vooral als je je rijbewijs eenmaal een paar jaar hebt, kan het heel verleidelijk zijn bij een groen stoplicht vol gas weg te knallen. “Beschouw een groen licht als training van zelfcontrole”,  grapte mijn instructeur. Dat is niet alleen veel veiliger, maar ook veel beter voor je motor.

2. Wees niet gespannen

De eerste keer dat ik de snelweg opreed, hield ik heel gespannen mijn stuur vast. Mijn docent had dit in de gaten, en zei: laat je stuur eens los. Natuurlijk gaat dat tegen je intuïtie in, maar op het moment dat je je stuur los laat blijft de auto gewoon recht door rijden. ‘Het is niet nodig je stuur zo krampachtig vast te houden op de snelweg. Je rijdt toch enkel rechtdoor. In de bebouwde kom dien je wel je stuur wat steviger vast te houden.’

3. Rustig remmen

Net als versnellen, is het ook bij remmen onverstandig om in een keer het pedaal in te drukken. Begrijpen wanneer je moet stoppen is een van de belangrijkste lessen voor een jonge bestuurder. Daarom moet je ver vooruit kijken en anticiperen op je omgeving. Zie je in de verte kinderen op de stoep spelen? Laat dan vast je gas los en passeer rustig. Een stoplicht springt op oranje? Begin dan vast lichtjes met remmen.

4. Houd je aan de maximum snelheid

Dat klinkt misschien een beetje suf en overbodig om te benoemen. Maar hoe langer je rijdt en hoe meer bekend je wordt in je omgeving, hoe meer je geneigd zult zijn de maximaal snelheid soms te overtreden. Maar deze maxima zijn niet voor niets ingesteld.

5. Houd voldoende afstand

Niets is vervelender dan bumperklevers achter je hebben zitten. Dus zorg dat je zelf nooit een bumperklever wordt. Als beginnende rijder is je reactietijd wat trager dan een ervaren bestuurder, dus zou je eigenlijk nog net iets meer afstand moeten houden. De twee-seconde regel is een goede richtlijn, maar wees ook bewust dat op hoge snelheid en met slecht weer je remweg misschien nog wat langer is.

Veiligheid gaat voor alles. Houd deze simpele regels in je achterhoofd en je hoeft nergens nerveus voor te zijn!