Hét alternatief voor eigenlijk alles waar een bijeenkomst van veel mensen bij hoort is tegenwoordig natuurlijk de livestream. De hele cultuursector is er op het moment van afhankelijk. Maar ook nationale gebeurtenissen zoals de Dodenherdenking, en uitvaarten worden gelivestreamd. Een livestream doen is niet zo makkelijk als het lijkt. Er komt van alles bij kijken, en als je een klein dingetje over het hoofd ziet, valt je hele livestream in het water. Je moet namelijk niet alleen zorgen dat je camera’s en microfoons plaatst en die allemaal goed opneemt, maar ook dat het goed online terecht komt, en daar is weer allemaal software voor nodig. 

Culturele livestreams: muziek

Als je muzikant bent, is dit op professioneel gebied waarschijnlijk een rotjaar geweest. In bruisend Rotterdam is er op muzikaal gebied normaal gesproken genoeg te doen. En inderdaad, een livestream is niets vergeleken met een live concert spelen of bijwonen. Maar we zullen het er nog even mee moeten doen. Om bij te blijven moet je er toch aan meedoen. Als je een band hebt of je eigen soloproject wil livestreamen, moet je de nodige voorbereidingen treffen. Ten eerste moet je zorgen dat je voldoende microfoons en inputs hebt om alle benodigde instrumenten uit te versterken. Als je een kleine bezetting hebt, moet dit lukken met een niet al te grote audio interface, die je waarschijnlijk wel hebt liggen om thuis mee op te nemen. Dan moet je nog zorgen dat je een camera hebt. Vervolgens koppel je beeld en geluid aan software die ingericht is op livestreamen naar social media. Maar dit is allemaal veel gedoe om zelf te regelen. En zodra je een grotere bezetting hebt, of meerdere camera’s wil, kan je het eigenlijk al niet meer zelf doen. Dan kan je erover nadenken om live stream apparatuur te huren. Of zelfs een livestream te doen op locatie, dan wordt helemaal alles voor je geregeld.

Uitvaart

Helaas is het ook bij trieste gebeurtenissen als een uitvaart niet toegestaan om het gewenste aantal mensen erbij te laten zijn. Omdat iedereen wel afscheid wil kunnen nemen, kan je een uitvaart livestreamen. Als er net iemand overleden is, is dat een heftige tijd waarin er veel op je af komt, zeker als je de uitvaart moet regelen. Gelukkig is er in ieder geval op het gebied van livestream uitvaart dan iemand die deze taak op zich kan nemen, zodat jij je daar niet druk om hoeft te maken. Zo kan iedereen die graag bij de uitvaart had willen zijn thuis meekijken en er toch een beetje bij zijn.