Een epoxyvloer is tegenwoordig steeds vaker te vinden in luxe woningen. Daar waar deze vloeren voorheen alleen gebruikt werden door ondernemers en in industriële omgevingen, heeft deze inmiddels ook een opmars gemaakt naar de luxere woningen. Deze naadloze gietvloeren zijn gemaakt van kunststof polymeer en brengen heel veel voordelen met zich mee. Een goed onderhouden epoxyvloer gaat gemiddeld 30 jaar mee en deze levensduur kan door het tijdig aanbrengen van nieuwe lagen verlengd worden. Epoxyvloeren zijn niet alleen dusdanig sterk dat bedrijven de vloeren gebruiken omdat ze er veel gewicht op kunnen plaatsen zonder dat de vloer beschadigd, maar door de naadloze afwerking wordt de vloer egaal en lijken verschillende ruimte groter dan ze daadwerkelijk zijn.

Wat is een Epoxyvloer nu eigenlijk?

Epoxyvloeren zijn gietvloeren gemaakt van een kunststof polymeer. De vloer bestaat uit minimaal drie lagen en kan oplopen naar vijf lagen. Om te beginnen wordt er eerst een schraaplaag aangebracht. Dit is een kunststoflaag die gebruikt wordt om ondergronden zoals zandcementdekvloeren en beton te egaliseren en uiteindelijk vloeistofdicht te maken. Hierna wordt de gietlaag aangebracht. Deze gietlaag bestaat uit de kleurschakering, polyurethaan en epoxyhars. Polyurethaan is een schuimsoort dat ook gebruikt wordt als isolatiemateriaal in de bouw. Polyurethaan wordt daarnaast gebruikt als een kunstmatig alternatief voor leer. Deze laag voelt als een rubber en is daarmee dan ook nog niet af. Hier wordt een derde laag gegoten die de gietvloer moet beschermen. Deze transparante laag bestaat ook uit polyurethaan en bepaalt welke kleur de vloer uiteindelijk krijgt. Deze laag beschermt de vloer tegen uv-stralingen en krassen en verzorgt de glanzende of matte afwerking. Dit kan naar keuze bepaald worden en meegenomen worden in de afwerking.

Juist door dit proces is het dan ook belangrijk om er rekening mee te houden dat het veel tijd kost om een epoxyvloer aan te leggen en dat de vloer in de eerste weken heel kwetsbaar is. Een onzichtbare laag vormt zich namelijk nog na het aanleggen van de vloer.

Epoxyvloer Onderhoud

Om ervoor te zorgen dat de vloer zo lang mogelijk mooi blijft en meegaat, wordt er aangeraden om minstens elke acht jaar een beschermlaag aan te brengen aan de epoxyvloer. De oliën en zuren die gebruikt worden bij de toplaag zorgen ervoor dat de vloer veel aankan. Het wordt echter afgeraden om sterke chemicaliën te gebruiken wanneer je de vloer gaat reinigen. Er wordt geadviseerd om de vloer schoon te houden door te vegen, afstoffen of te stofzuigen. Als er dan toch nog gebruik gemaakt moet worden van vloeistoffen, kan dit pas na een aantal weken. De vloeistoffen die worden aangeraden, blijven echter water en eventueel azijn. Zepen bevatten dusdanig veel oliën dat ze de toplaag van de epoxyvloeren kunnen beschadigen, waardoor de glans van de vloeren verdwijnt en de vloer dof uitslaat.